• vianočné koláče, vianočné pečenie, medovníky

Úžasné fašiangové šišky

 

Potrebujeme:

 

500 g polohrubej múky

1/2 kocky droždia

300 ml mlieka

125 ml smotany na šľahanie 

1/2 KL soli

1 KL cukru

2 žĺtky 

0,25 dcl rumu

 

Na ozdobu

lekvár, práškový cukor

 

Postup:

 

Časť mlieka odoberieme na prípravu kvásku. Do vlažného mlieka pridáme trocha cukru a múky. Odložíme na teplé miesto na 15 minút.

Trocha múky si odoberieme na posypanie cesta. Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor, kvások, žĺtky, smotanu, rum a zvyšné mlieko. Všetko spolu zamiešame. Riedke cesto dobre vymiesime varechou, pomúčime ho a necháme kysnúť cca 1 až 1,5 hodiny. Cesto vyberieme z misy a poprášime ho múkou. Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Šišky vykrajujeme o priemere 7 cm. Šišky z cesta nevyberáme. Vyberáme cesto. Šišky necháme ešte trocha podkysnúť.

Pri vyprážaní pridáme do oleja kolieska mrkvy aby sa nám olej neprepálil.
Vyprážame dozlatista. Šišky vyberáme na servítku. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a ozdobíme lekvárom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Connect with Facebook

face_uprava
Podporte nás!
Podporte našu snahu pri vytváraní jedinečných receptov. Po kliknutí na PayPal button nám môžete poslať sumu 5,0 Euro.
Recepty, fotografie jedál a ďalší obsah na www.sladky-zivot.sk je chránený autorskými právami.