Úžasné fašiangové šišky
500 g polohrubej múky
1/2 kocky droždia
300 ml mlieka
125 ml smotany na šľahanie
1/2 KL soli
1 KL cukru
2 žĺtky
0,25 dcl rumu
Na ozdobu
lekvár, práškový cukor
Postup:
Časť mlieka odoberieme na prípravu kvásku. Do vlažného mlieka pridáme trocha cukru a múky. Odložíme na teplé miesto na 15 minút.
Trocha múky si odoberieme na posypanie cesta. Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor, kvások, žĺtky, smotanu, rum a zvyšné mlieko. Všetko spolu zamiešame. Riedke cesto dobre vymiesime varechou, pomúčime ho a necháme kysnúť cca 1 až 1,5 hodiny. Cesto vyberieme z misy a poprášime ho múkou. Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Šišky vykrajujeme o priemere 7 cm. Šišky z cesta nevyberáme. Vyberáme cesto. Šišky necháme ešte trocha podkysnúť.
Pri vyprážaní pridáme do oleja kolieska mrkvy aby sa nám olej neprepálil.
Vyprážame dozlatista. Šišky vyberáme na servítku. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a ozdobíme lekvárom.
- Metrový koláč 28. novembra 2024
- Slonia slza 25. novembra 2024
- Gaštanová roláda 24. novembra 2024
- Banánová roláda 13. novembra 2024
- Kokosová roláda Olé 12. novembra 2024
Pridaj komentár