Pečená kačica
kačica
soľ
cibuľa
masť
hlávková kapusta
korenie, kmín, soľ
cukor, ocot
Postup:
Kačicu umyjeme, očistíme od pierok a dobre nasolíme zvonka i zvnútra, najlepšie deň až dva pred pečením. Kačicu premiestnime na pekáč, podlejeme trochou vody. Nohy kačky môžeme zviazať motúzikom. Pekáč prikryjeme a dáme piecť do rúry pri teplote 190 °C na 1,5 hod. Priebežne kontrolujeme aby voda nevyvrela. Kačicu po tomto čase obrátime a ešte pol hodinu pečieme prikrytú. Masť z pekáča odoberieme. Na zvyšnom výpeku kačicu dopečieme za občasného polievania do zlatista. Pečieme ju už odokrytú.
Časť výpeku odoberiem a odložíme si ho na potieranie lokšov a na dochutenie dusenej kapusty.
Cibuľu nakrájame na drobno, restujeme na masti do sklovita. Pridáme kryštálový cukor a necháme ho trocha skaramelizovať. Pridáme nakrájanú kapustu, osolíme, okoreníme a chvíľu podusíme za občasného miešania. Ochutíme octom a prikryté dusíme do zmäknutia. Kapustu nepodlievame vodou!
Pred dokončením kapustu ochutíme výpekom, dochutíme ešte podľa chuti cukrom a octom. Chvíľu podusíme aby sa chute spojili a šťava odparila.
Podávame s lokšami.
Lokše omastíme výpekom s kačacou masťou. Ohrejeme na panvičke alebo v rúre.
Dobrú chuť.
- Metrový koláč 28. novembra 2024
- Slonia slza 25. novembra 2024
- Gaštanová roláda 24. novembra 2024
- Banánová roláda 13. novembra 2024
- Kokosová roláda Olé 12. novembra 2024
Pridaj komentár